Kútfúrás Pécs

Pécs és vonzáskörzetében 200m-mélységig vállalunk háztartási célú kút készítést,öntözőkút és ipari kút, valamint monitoring kút és talajszonda fúrást. Céges és lakossági ügyfeleknek egyaránt!

Kútfúrás

Pécs Kútfúrás elérhetőségek:

Kútfúró telefonszáma: 06703672188

E-mail: info[at]megbizhatokutfuro[dot]hu

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61552629207903

H-P: 7-18 óráig állunk rendelkezésükre!

Mennyi is a kútfúrás ára?

A kútfúrás ára nagyban függ a talajviszonyoktól, a leendő kút átmérőjétől, a szükséges vízhozamtól, és még számos tényezőtől. Arra az egyszerű kérdésre tehát, hogy mennyi is a kútfúrás ára, nagyon nehéz a körülmények és a pontos elvárások ismerete nélkül válaszolni.

Két, vagy többrakatos kútfúrás ára természetesen mindig drágább mint egy egyszerű kúté.

A tervezett kutak ára attól is nagyban függ, mit álmodott meg a tervező az asztalon. Egy egyszerű, a példa kedvéért 50 méter talpmélységű kút megállhat 1,3 millió forintban is, de láttam már olyan tervet is ahol ugyanezen mélységű kút ára meghaladta az 5 millió forintot.

Ezért is nehéz arra az egyszerű kérdésre válaszolni, hogy mennyibe kerül a kútfúrás. Ez ugyanolyan kérdés, mintha azt kérdeznék, hogy mannyibe kerül egy autó. De milyen autó! De milyen kút!

De azért az alábbi sorokban megpróbálok egy kis támpontot adni a kútfúrás árairól.

Agyagos és laza szerkezetű talajban 28.000Ft/m áron vállalunk kútfúrást. Ebben az árban minden benne van( kivéve az iszapgödör és a fúráshoz szükséges víz), ami a kút kiképzéséhez szükséges mint, pl.: szűrő cső, kút cső( német minőségi és engedélyezett), szűrő homok, stb… Ezen felül nálunk az ár 50m vagy annál mélyebb kutak esetében tartalmazza a szivattyút és az ahhoz szükséges felszereléseket is! Mint pl.: KPE cső, áramlás kapcsoló, kút sapka.

A fúrás végén a kompresszorozás és tisztítószivattyúzás után a szivattyút mi letelepítjük és üzem kész állapotban adjuk át a kút tulajdonosnak.

Sziklában vagy erősen köves talajon az átlagos ár 35.000 - 40.000 Ft/m között mozog. Ebben az árban szintén benne van minden, ami a kút kiképzéséhez szükséges. Itt is igaz, hogy kőben az 50m-nél mélyebb kutak esetében is tartalmazza az ár a szivattyút, kútsapkát és a szükséges kiegészítőket.

Egyetlen egy tételt nem tartalmaz az ár! Ez pedigPécs&nbsp és vonzás körzetében történő kiszállás, konzultáció miatt. Ennek ára 20.000Ft! Ezt a pénzt természetesen levonjuk a kútfúrás árából, ha a kút kivitelezése megvalósul.

Erre azért van szükség, mert nagyon sok esetben elmegyünk, megnézzük és felmérjük a helyszínt, megállapítjuk, hogy fér el a kútfúrógép, hova kell az iszapgödör, illetve a helyszínre való érkezés előtt a térképek alapján felkészülünk, hogy megfelelően tudjuk tájékoztatni a megrendelőt a várható kút adatairól. Amivel így egyben, adott esetben akár egy munkanap is elmegy majd a végén. A megrendelő megköszöni az egészet és a kivitelezésből semmi sem lesz általában anyagi okok miatt (pedig a megrendelő előre tudja várhatóan mi lesz a kútfúrás ára.) Ezt a költséget és időt nem szeretnénk minden egyes érdeklődőnél mi kifizetni, inkább ezt kútfúrásra fordítjuk.

Kútfúró gép Kút fúrása

Fúrt kút várható mélysége, avagy milyen mély lesz a kút:

Ha a közelben van jól működő, kielégítő vízhozammal bíró fúrt kút, az jó támpontot adhat a kútfúrást illetően.

Vannak technikák, amik a talaj vezetőképességének mérésével meg tudják becsülni, hogy milyen mélységben található vízadó réteg, de még nem találkoztam olyan szakemberrel, aki erre garanciát is adott. Ezen felül a térképek is sok információval szolgálnak, de 100% pontosságot sajnos nem nyújtanak. Ha Ön ennek ellenére felméreti a területet várható vízhozam és kútmélység szempontjából azt mi elfogadjuk, és oda fogjuk fúrni a kutat.

A térképek alapján mi sok fúrt kút adatbázisához hozzáférünk ezzel is segítve a megrendelőt annak meghatározásában, hogy körülbelül milyen mélységű fúrt kútra lenne szüksége.

Fúrt kút elkészítési ideje:

Hasonlóan az előző ponthoz, nagyon nehéz megjósolni, mert nem mindig tudhatjuk előre, hogy milyen rétegsort kell átfúrni és milyen mélyen. Ez döntően befolyásolja a kút elkészítési idejét.

A kút általában 2-4 nap alatt elkészül, de előfordult már hetekig tartó kútfúrás is.

Ritkán, de előfordulhat, hogy a kútfúrás után, a tiszta víz és a jó vízhozam érdekében, még akár napokig tartó utómunkák is lehetnek. Az utómunkák közé tartozik a kompresszorozása és a kút tisztító szivattyúzása is. Valamint a kútban a nyugalmi és az üzemi vízszintek meghatározása is.

Fúrt kút készítése

Elszámolás

Szerencsére a kútfúrás nagyon jól mérhető tevékenység, így az elszámolás nem okoz gondot senkinek. Mi a legtöbb esetben csak akkor kérünk pénzt a kútfúrásért, ha a kútban van is víz!!! Ez alól csak az a kivétel, ha a kedves megrendelő előre eldönti, hogy milyen mélységig fúrjuk a kutat, és az adott talpmélységnél álljunk meg a kútfúrással, vagy az ország olyan kockázatos pontján szeretne kutat fúratni, ahol nagyon bizonytalan a siker. Ha a kút sikeres volt, akkor a megrendelőnek a kifizetéskor átadjuk a fúrt kút dokumentációit és a számlát.

Kútfúrás előkészületek

Mások által készített kutak javítását nem vállalom! És mások által megkezdett kútfúrást sem folytatok. Ilyen esetben a be nem fejezett kút mellé egy új kút fúrását tudjuk kivitelezni!

Ez nem szakmai nagyképűségből van így, hanem azért mert egy kút csak elméletileg függőleges. Az előző kútfúró kolléga által félbehagyott kútra képtelenség pontosan ráállni.

Mi abba a leendő kútba milliós értékű szerszámzatot engedünk le. Ha ez megszorul, mert a fúrt kút függőlegessége nem pontos, akkor a drága kútfúró fej és cső odaveszhet. Ezt a kockázatot kútfúró nem vállalhatja be.

Kútfúrás tudnivalók

Mit nevezünk kútnak vagy fúrt kútnak?

Minden olyan ember által létesített jelen esetben fúrt/ásott „építményt”, amely a földből víz kivételét teszi lehetővé, nevezhetünk kútnak. A szakirodalom biztosan sokkal szebben és pontosabban definiál egy kutat. De a mi szakmánkban egy kút meghatározására a fenti mondat is megfelelő.

Természetesen jelentős különbség van kút és kút között. Elkészítés módja (ásott vagy fúrt kút, vert kút, stb.), mélysége alapján (talaj vagy réteg vizes kút), célja szerint öntöző kút, háztartási kút, ipari kút). És ezek csak a főbb paraméterei egy kútnak.

Kútfúró eszközök

Pécs Kútfúrás technikák:

Kútfúrásban sok technika létezik. Lakossági kutak és mezőgazdasági öntöző kutak esetében vízöblítéses és a levegős technikával történő fúrások a legelterjedtebbek. Laza rétegű talajban a vízöblítéses kútfúrás a leg célra vezetőbb technika. Ennek egy nagy hátránya, hogy szükség van egy vagy több iszap gödörre a fúrt kút mélységétől függően. És ezt adott esetben több mint 10m3 vízzel fel is kell tölteni. Ezt minden esetben a megrendelő biztosítja.

Tömör kőben és erősen köves talajokban is lehetséges a vízöblítéses kútfúrás. Ehhez speciális fúró fejre van szükséges. Ilyen fejjel és az ehhez szükséges fúró technikával mi rendelkezünk! Ezen kívül, ha szükséges mi kőben levegős technikával is tudunk kutat fúrni. Ezek a fúrt kutak általában kisebb átmérőben készülnek, mint a laza talajban készített kutak. A légkalapácsos technikával készült kutak esetében nem kell iszap gödör. Itt egy nagy teljesítményű kompresszort használunk, ami a gyűrűs térből a környezetbe fújja a felaprított kőzetet.

Kút ásással és ásott kút tisztítással mi nem foglalkozunk! Kérjük ezzel az igényével olyan kútfúró kollégát keressen meg, aki kimondottan ásott kútra szakosodott.

Kútfúrás közben

Pécs  Fúrt kút vizsgálata:

Fúrt kutak esetében többféle vizsgálat is létezik. Kezdjük a karotázs méréssel. Ezt a mérést a még be nem csövezett kútban egy geológus végzi el. Ő a szenzorok segítségével megmondja, hogy a kút melyik részében van víz befolyás, és hogy a szűrűt hol helyezzük el a kútban. Természetesen tudunk ajánlani kutak vizsgálatával foglalkozó geológust is.

Ezen kívül a már elkészített kútban lehet kamerás vizsgálatokat végezni. Ez a vizsgálat főként a meghibásodásokat keresi. Mint például szűrő eltömődésé, kút cső sérülése.

Fúrt kutak termeltetése esetén még lehet vizsgálni a nyugalmi vízszintet és különböző lépcsőkben termeltetve lehet mérni a kútban lévő vízoszlop magasságát is (üzemi víz szintjét). Ezzel meg lehet határozni azt a maximálisan kivehető víz mennyiséget L/min amit a fúrt kút homokolás nélkül elbír.

Természetesen létezik nagyon sok más fúrt kút vizsgálat is. De a fent felsoroltak a legáltalánosabbak a lakossági kútfúrások esetében.

Kútfúrás menete

Pécs  Fúrt kút megszüntetése:

Na ezt szeretjük a legkevésbé. Mi kutat építeni szeretünk, de néha mégis szükséges időnként egy egy kutat megszüntetni is. Ha a kút megszüntetésre kerül, akkor a következőket kell tenni.

Fúrt kutak szakszerű megszüntetése engedélyhez és tervezéshez kötött folyamat. Ehhez érdemes Pécs és vonzáskörzetében keresni olyan céget, aki megcsinálja a szükséges vizsgálatokat a kúton és elkészíti a kút megszüntetési tervét is. Ha ez a folyamat lezárult, akkor tud a kútfúró kivonulni és a terveknek megfelelően megszüntetni a fúrt kutat.

Pécs  Fúrt kút tervezése:

Kútfúrás előtt a kút tervezése szükséges lehet a kút típusától függően( ipari kút, rétegvizes kút, termál kút). Ehhez érdemes olyan geológust keresni, aki Pécs és vonzáskörzetében dolgozik. Mert ő a helyismeret miatt valószínűleg pontosabban meg tudja határozni a szükséges kút mélységét vagy a kút átmérőjét. Illetve pontos tájékoztatást tud adni a területre vonatkozó kútfúrási szabályokról is. Tervezőkkel is kapcsolatban állunk, tudunk segíteni a kút tervezésében is.

Ha megvannak a tervek és az engedélyek, akkor azok alapján mi pontos árat tudunk adni a megrendelőnek. Azért fontos a kút tervek ismerete, mert egyes kutaknál például szükség lehet alábővítésre vagy cementtel történő réteg kizárásra, hogy a kútvíz minősége megfelelő legyen.

Kútfúrás cső

Pécs Kútfúrás videók:

 

Leggyakoribb kérdések kútfúrással kapcsolatban:

Hol lehet/érdemes kutat fúrni?

Mennyibe kerül egy kútfúrás?

Milyen engedély kell a kútfúráshoz?

Homokol a fúrt kút, mit lehet tenni?

Fúrt kút kompresszorozása mennyibe kerül?

Fúrt kút kamerázása mennyibe kerül?

Kútba beszorult szivattyút ki lehet menteni?

Mekkora a kútfúráshoz használt berendezés?

Mennyi vizet is használunk egy évben?

Megéri nekem kutat fúratni?

Milyen mély kutat fúrassak?

Engedélyeztetnem kell a kutat?

Mennyi ideig tart a kútfúrás?

Hova fúrassam a kutat?

Hány fokos lesz a kutam vize?

Kell e pufferolnom a kútvizet?

Milyen lesz a vízminőség?

Kútfúrás árak
 

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre adott esetben csak nagyon nagy terjedelemben lehet válaszolni. Így kérem, ha bármilyen kérdése van, telefonon keressen meg és választ fogok adni rá! Ha épp nem ér el, akkor kutat fúrok, vissza fogom hívni.

Források: https://www.megbizhatokutfuro.hu/, https://www.vizkutfurok.hu/fooldal

Üdvözlettel: Antal István